Wuhan Stray Animal Base Adoption Area Reconstruction Design / UAO Design

Wuhan Stray Animal Base Adoption Area Reconstruction Design / UAO Design

© Yilong Zhao

Brand Rainbow.  Image © Yilong ZhaoHarmonious.  Image © Yilong ZhaoInterior after renovation.  Image © Yilong Zhao+ 28


  • Zoned Area of ​​this architecture project Zoned:
    180 m²

  • Year Year of realization of this architectural project

    Year:


    2021


  • Photographs Photographs: Yilong Zhao

  • Main architect:

    Tao Li

Brand
Marked “Dog’s head”. Image © Yilong Zhao

Text description provided by the architects. This public welfare project is the renewal and transformation of the adoption area of ​​the popular science education base of the association by the Luhu A8 Design Center (A8DC) in collaboration with Animals Asia (AAF) and the Wuhan Small Animal Protection Association (WSAPA). Comprising an area of ​​150 square meters outdoors and 30 square meters indoors.

Early morning smoke curling site.  Image © Yilong Zhao
Early morning smoke curling site. Image © Yilong Zhao
Recognizable orange.  Image © Yilong Zhao
Recognizable orange. Image © Yilong Zhao

We’ve taken apart the adoption process and movement, and sorted out the basic “arrival-meet-choose-sign-take pictures-leave” flow. In this process of rationalization, there is a very critical point, which is to move from the inside to the outside, then to come back inside from the outside after the adoption; this time, the adopter has an additional puppy in his hands, the fate of the puppy has changed. This process is given by me in the sense of “rescue + return home”. This knot is directly reflected in the moment of crossing inside and outside. I think a design with a more graphic sense and image meaning should be used to express and enhance this moment… This is how the concept of revolving doors was born. After this rehab, the adopted pup found a loving home and became a “winner of canine life”.

Naturally growing embeddedness.  Image © Yilong Zhao
Naturally growing embeddedness. Image © Yilong Zhao
Section.  Image courtesy of UAO Design
Section. Image courtesy of UAO Design
Rainbow.  Image © Yilong Zhao
Rainbow. Image © Yilong Zhao

And another key node is the window sill at the door. This low window sill seems to be ordinary enough for people to rest at the entrance of a street cafe. I actually designed the position for adopters to successfully take photos with the pup. The appearance of this scene encourages voluntary adoption clients to come later: “Look, the family opposite is so happy, we also need to find our love!”

Have fun in the activity zone.  Image © Yilong Zhao
Have fun in the activity zone. Image © Yilong Zhao
Look inside from the outside.  Image © Yilong Zhao
Look inside from the outside. Image © Yilong Zhao

Contrary to this seemingly significant design, in fact, in order to save money and have an effect indoors, two pieces of 600X600 terrazzo bricks were directly attached to the wall to form a 1200 inch wall skirt. high ; at the same time, varieties with larger patterns and dark colors were selected to form a strong contrast to highlight the effect. Above the 1200 high wall skirt is
Insulating cork board. Anyone familiar with design should know that cork board is cheap, a large roll of around a hundred dollars. But what I like the most is that it’s easy to nail all kinds of stickers and posters. Because when I first visited the site, I found that the wall was covered with “Love Wall” stickers, which was too messy; with the cork board, no matter how messy it will have a natural beauty.

Cork wall of love.  Image © Yilong Zhao
Cork wall of love. Image © Yilong Zhao

In the design of the outdoor space, due to the requirement “to isolate the view from other dogs”, coupled with the nature of the temporary building and the limitation of the cost, I used 40X40 galvanized square pipes to create a “big cage” and used solar panels to hold it around. The meaning of “big cage” perfectly matches the “rescue + return home” theme.

Cross strip lights.  Image © Yilong Zhao
Cross strip lights. Image © Yilong Zhao

This large cage basically fills the design area of ​​the exterior renovation, such as the foreign matter “https://www.archdaily.com/974977/embedded” between the two buildings before and after the base. But in aerial photography, its integrated form fits so perfectly, as if it came out of nature. It is located in two outdoor spaces with different height differences and contains 4 small trees. Architects always like to keep trees as the first option. Indeed, this time is limited by the fact that the cost is not high and the trees cannot be moved. This is also Master Du Fan’s request. It is said that although these small trees are not tall, they were planted by Master Du and volunteers when the base was first moved. So sometimes what is retained is not the tree, but the emotion.

Harmonious.  Image © Yilong Zhao
Harmonious. Image © Yilong Zhao

I used the side with lots of trees as an outdoor activity area for the puppies to be adopted and future adopters to interact, and the other side was designed as a living kennel. The kennel area needs shade and rain so a 2 meter column net is used to support a 5 meter high ceiling – with such a small column net size it is limited by the section of 40X40 steel pipe, and it is also a requirement of cost and ease of construction— —This small column net unit directly reinforces the thinness and lightness of the structure, and due to the small size of the plane , it reinforces the height of the facade, forming an unusual visual proportional relationship. This kind of modular unity and the extraordinary proportional relationship is what I’ve been thinking about for the past few years, how to use the most basic design language to express the concept of sacredness.

Dog house of 2m3m.  Image © Yilong Zhao
Dog house of 2m3m. Image © Yilong Zhao

There are four kennels, each 2m×3m, exactly six square meters. It reminds me of a “Lufang Tea Room” I designed in 2016 with only six square meters – there is no need for Zen, most of them are based on functional considerations. For example, the opening of the glass is used for the puppy to smell the scent of the intended adopter, and the tacit understanding of the taste is also very important. On the slanted side of the kennel, we designed a sash window, using the wind hooks from the wooden doors and windows of the old house when I was a child to open it. When the work was barely finished, I joked with Professor Du, “This 2X3X2 wooden house, if you don’t make the dogs live there, you can turn it into a guest house.” It’s a joke, I think the next time I do a wooden house design inspiration will start from this earthly kennel.

The remaining trees.  Image © Yilong Zhao
The remaining trees. Image © Yilong Zhao
The remaining trees.  Image © Yilong Zhao
The remaining trees. Image © Yilong Zhao

On the other side of the activity zone, the sky is open, leaving only a beam in the middle. It forms a contrast between sparse and dense with the kennel area. I’ve put up a cross beam light sash under this beam, and under the beam that’s perpendicular to this beam, which is considered a private item worn by the designer – I want to give the top a red cross shape. Although pointed out by a colleague, he did not understand my IDEA. Then I will treat it as the second surprise of this project. (ps: I installed the light strips that the construction team bought more on the interior ceiling – the one-shaped lights on the interior ceiling reinforced the axis of the revolving door.)

The sun shines like a layer of golden light.  Image © Yilong Zhao
The sun shines like a layer of golden light. Image © Yilong Zhao

During the first design phase of the project, we chose to use galvanized steel pipes themselves without painting, because the galvanization itself is anti-corrosion, choosing a milky white solar panel as the enclosure. In a later presentation, many parties felt that since this project is of public interest, it needs more people to know about it and make it more recognizable, so in later revisions I changed the color in orange, and a “dog’s head” structure was added to top it off, it is not a question of making this small building “like a dog”, but of allowing potential adopters and volunteers who come for the first times to see the base at the last bridge crossing the highway. The location of this base finally gave a brighter color to the “gray road” of the next ten kilometers. This orange also became the color of the window sill at the door. It has also become the color of the transparent solar panel, which covers the inside and outside with a “golden” layer of light.

Dog house of 2m3m.  Image © Yilong Zhao
Dog house of 2m3m. Image © Yilong Zhao
Transparent and hazy.  Image © Yilong Zhao
Transparent and hazy. Image © Yilong Zhao

Finally, I would like to thank Luhu A8 Design Center (A8DC), Animals Asia (AAF) and Wuhan Small Animal Protection Association (WSAPA): Thank you Liang Rui for bringing the two beautiful Mrs. Ziluo and Nana to trust us, thank you for coordinate and communicate during the Yuyu beauty process; thanks to Yadong The confidence of the two beautiful Madame SUKI and Wu Liping; thanks to Professor Du Fan for silently enduring our designer’s paranoia; thanks also to our partners who participated in this project, especially Xiaopang, Haiyang and Longgong, who directly participated in the design of the exterior, interior and structural design works; I would also like to thank Lu Zhou and Kong Fanyi for their early support; and also thank the construction manager of Datong Steel Structure Xu Chao, the team of the brand manager of the construction part. There are too many people to thank, thank you for all your contributions to the transformation of this database.

Early morning smoke curling site.  Image © Yilong Zhao
Early morning smoke curling site. Image © Yilong Zhao

Comments are closed.